Ce e în mintea unui terorist și de ce nu-i pasă de emoțiile victimelor
Știința încearcă să pătrundă în mintea unui terorist și ne arată care sunt caracteristicile fundamentale ale oamenilor care provoacă crime în masă.
În urma ultimelor evenimente, întrebarea care se află pe buzele tuturor este: „cum?” – cum a putut cineva să facă așa ceva. Atacurile teroriste se petrec peste tot în lume, chiar dacă în unele zone nu sunt la fel de mediatizate (precum în Nigeria și Kenya), și provoacă la fel de multe suferințe.
Cu toate că i-am numi pe cei responsabili de asemenea atrocități imorali, acțiunile teroriștilor pornesc (așa cum le percep ei) dintr-o intenție morală, de a curăța și purifica moral lumea, atacând simboluri și oameni pe care ei îi consideră responsabili de decăderea morală. Acest lucru ne intrigă și mai mult pentru că nu putem înțelege motivația din spatele acțiunii lor.
Oamenii aceștia provoacă teroare, dar nu înțeleg emoțiile
Agustín Ibáñez și Adolfo Garcia sunt doi dintre cercetătorii care au încercat să înțeleagă cum diferă mintea unui terorist de cea a celorlalți oameni. Aceștia au analizat judecata morală a 66 de teroriști, iar rezultatele studiului deschid poarta către înțelegerea unei noi lumi. Cei doi au examinat, pe baza a mai multor teste cognitive, agresivitatea, capacitatea de a analiza emoțiile celorlalți și de a judeca moral, potrivit Popular Science.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în ceea ce privește intelectul și funcțiile de execuție (abilitatea de a controla comportamentul), teroriștii nu se diferențiau de noi și nici nu erau în mod reactiv mai agresivi, ci doar în mod proactiv. Asta înseamnă că teroriștii realizează acte de agresivitate pentru a obține la schimb o recompensă.
În plus, aceștia nu pot analiza emoțiile celorlalți oameni (în special furia, supărarea, dezgustul). Nu ține de faptul că nu le pasă că simți toate aceste lucruri, ci problema este că nu pot recunoaște aceste sentimente.
Cercetătorii au descoperit că teroriștii tind să analizeze corectitudinea unei acțiuni prin raportare la rezultatele ei. Aceștia caută mereu să ducă la îndeplinire sarcina pe care o au. Comportamentul terorist are o origine, iar cercetătorii susțin că izolarea socială poate contribui la radicalizarea viziunilor unei persoane. De asemenea, mulți dintre cei care s-au alăturat grupărilor teroriste provin din medii defavorizate, foarte sărace și cu niveluri scăzute de educație, cu antecedente de abuzuri.
Astfel, terorismul este rezultatul întrepătrunderii mai multor factori modelați de dinamica grupului, de predispozițiile biologice, de constrângerile culturale și de factorii socio-psihologici, dar mai multe cercetări sunt necesare pentru a ajunge la rezultate mai clare cu privire la această problemă.